La narració de terror

Dràcula com a exemple:

visualitza el vídeo

Característiques de les narracions:

EL NARRADOR:

Duu a terme la funció d’explicar la història que se’ns presenta en la novel·la. El punt de vista narratiu és la perspectiva des de la qual es narra la història.

Punt de vista intern: el narrador es troba dins de la història, hi participa directament, és un dels personatges. Utilitza la primera persona verbal. En aquest cas podem parlar de:

  •  Narrador protagonista: és un personatge que protagonitza la història, intervé directament en l’acció, explica els seus pensaments i sentiments, però no pot explicar els dels altres. Per tant, el punt de vista queda limitat, perquè tan sols percebem la història des de la vivència del narrador.
  • Narrador testimoni: s’expressa també en primera persona, però no és el protagonista de la narració i de vegades ni tan sols és un personatge principal. Pot ser un personatge secundari que només explica la història des del seu punt de vista.

Punt de vista extern: el narrador no pren part en la història, l’explica des de fora, encara que pot estar més o menys implicat en la història, és a dir, pot conèixer més coses o menys sobre els fets que narra o sobre els personatges que els protagonitzen. Utilitza la tercera persona verbal. Segons el seu grau d’implicació en la narració, podem parlar de:

  •  Narrador objectiu: no participa en l’acció, es troba apartat dels fets que narra i adopta una postura d’observador impersonal i objectiu. No pot introduir opinions ni judicis sobre els personatges, s’ha de limitar a narrar allò que veu.
  • Narrador omniscient: també s’expressa en tercera persona, però pren un punt de vista diferent al del narrador objectiu. És un narrador que ho coneix tot, coneix l’acció, el que es produeix en el present, s’ha produït en el passat i fins i tot, el que passarà en el futur. Coneix també perfectament els personatges, com pensen, què experimenten, etc. Coneix el final del relat i pot avançar fets al lector.

EXERCICI:

1.Escriu 10 frases que sintetitzin els esdeveniments més importants que hi apareixen.
2. Indica si el final és obert o tancat i justifica la resposta.
3. Quina és la teva interpretació de la història? Com explicaries el que passa?
4. Inventa un relat a partir del videoclip utilitzant el punt de vista omniscient i després transforma el mateix text de manera que el narrador sigui intern. (Cada text ha de tenir un mínim de 10 línies)

El discurs

És la manera en què el narrador recull les paraules dels personatges i les hi incorpora seguint el fil narratiu

Teoria discurs directe i indirecte

exercici

TÈCNIQUES

L’adjectivació: els adjectius poden ser connotatius o denotatiu: segons els utilitzem provocarem uns sensacions o altres: tenebrós, misteriós, inquietant, molt prim, llòbrec…

Els signes de puntuació: marquen l’entonació en què s’han de llegir les paraules

El vocabulari meteorològic i acústic: Els sons i els efectes meteorològics són uns dels fets que més ens suggestionen als humans. ja que són elements que no podem controlar. Per tant una narració de terror contindrà tot un seguit d’elements que ens ambientaran en una situació incòmoda: l’udol d’un llop, el grinyol d’una porta, el cruixit de les fustes, una tempesta, un fort vent…

La dilació del relat: es tracta d’allargar el temps en què passen les accions inserint explicacions idees i detalls que fan entrar el lector en situació:

Anuncis

Quant a Antoni

Professor de llengua i literatura catalanes
Aquesta entrada s'ha publicat en 3er ESO, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s